Retrospectiva lunii Septembrie 2019

A trecut mai bine de o lună de când porțile Casei Liderilor Viitorului s-au deschis. În această perioadă am observat, am învățat și poate, cel mai important, am experimentat.

Această primă lună a fost dedicată acomodării exclusiv. În cadrul Grădiniței Avanti acomodarea se face treptat și natural. Ne dorim ca această experiență – de venire la Căsuță – să fie una cât mai plăcută și cât mai interesantă. Copiii au venit treptat, în etape, astfel  eu, în calitate de  psihopedagog Montessori, am avut timp să mă ocup de fiecare în parte – să îi acord atenția necesară pentru a-l putea cunoște mai bine și pentru a se putea apropia.

Dar procesul de acomodare începe cu mult mai devreme decât sosirea efectivă la Căsuță. Ea începe cu o vizită acasă a psihopedagogului. Acolo, într-un mediu sigur și familiar copilului, acesta își va cunoaște viitoarea educatoare. Sub atenta privire a părinților, cei doi încep să socializeze, să descopere ce jocuri interesante pot face împreună și de ce nu să se joace 🙂

Bineînțeles că fiecare copil este diferit. Unii dintre ei sunt mai extrovertiți și imediat au acceptat prezența psihopedagogului, alții au avut nevoie de un pic de timp pentru a-și da voie să fie ei – acei minunați copii plini de entuziasm, veselie și voie bună. Cert este că fiecare în parte a încins o joacă pe cinste cu mine, în calitate de psihopedagog/ educator Montessori.

De obicei, la sfârșitul vizitei, educatoarea invită copilul, alături de părinți, în vizită la noua Casă creată special pentru copiii. Această vizită are loc cu o seară înainte ca noul membru să își înceapă efectiv activitatea. Educatoarea face un mini tur alături de copil, fiind mereu atentă la reacțiile acestuia, la dorințele sale dar și la comportament.

A doua zi copilul începe să vină la Casă. Programul este unul special, de acomodare, copilul venind treptat de la o perioadă foarte scurtă de timp (spre exemplu 30 minute) și continuând cu o perioadă din ce în ce mai lungă până poate să rămână tot programul de lucru. Este un pic solicitant, dar este minunat să observi evoluția fiecărui copil în parte. În primele zile cu greu se desprindeau de părinți, iar acum unii dintre ei intră cu zâmbetul pe buze și deja s-au obișnuit cu rutina noastră – știu exact ce au de făcut.

Avem răbdare cu fiecare în parte să se dezbrace de hainele de afară, să se dezcalțe și să își pună încălțările de interior (dacă este cazul). Nu intervenim decât dacă ni se cere ajutorul, dar doar punctual. Este minunat să observi cum un copil face procesul de mai sus în 10 minute iar altul are nevoie de 40-45 minute. Fiecare are nevoie de timpul său!

Dar acest proces de acomodare nu este unul fix ca durata sau decis de noi adulții. Unii copiii s-au acomodat din primele zile, alții mai au nevoie de încă puțin timp. Ce este esențial de observat este să existe un progres. Oricât de mic, de genul – copilul a intrat singur în sala de clasă, dar mereu a existat un progres.

Luna Octombrie aduce noi activități. Mai exact vom începe Ateliere pentru Părinți – noi le-am numit Atelierele Părinților Montessori (mai multe detalii puteți găsi aici). Vom reveni cu vești și  conștientizări despre ce am mai trăit în luna Octombrie, atât în cazul activității zilnice cât și la aceste ateliere, curând.

Te îmbrățisez cu profundă recunoștință că ți-ați alocat timp pentru a citi aceste câteva rânduri.

ps: Dacă ți-a plăcut și vrei să citești mai multe despre Călătoria noastră, te invit să te abonezi la articolele de pe blog cu ajutorul notificărilor (dând clic pe clopoțelul roșu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *