Experiențele senzoriale – construirea și rafinarea intelectului

Ți s-a întâmplat recent să mergi la magazin și să dorești să cumperi, spre exemplu, un pește proaspăt. Să știi „conceptual” exact ce vrei – pește proaspăt – dar oare ai putea să îl alegi efectiv dacă nu ar exista nasul sau ochii? 🙂

Eu am fost pusă recent în această postură și am conștientizat că dacă nu aveam nasul și ochii ”antrenați” pentru a recunoaște prospețimea peștelui, fără simțurile mele rafinate nu aș putea fi capabilă să transform acest concept în concret, în realitate mai exact.

Probabil și ție ți-a apărut această întrebare în minte: oare cum pot să-mi rafinez/antrenez simțurile să pot face acest lucru?

În cazul meu, această abilitate am dobândit-o în timp și acum mă ajută să fac judecăți de valoare și să nu depind doar de capacitatea și cunoștințele vânzătorului pentru a-mi oferi un pește proaspăt.

Ce vreau să vă aduc în atenție este ideea că percepția senzorială ne însoțește de-a lungul întregii vieți și ne servește ca bază a realității. O percepție senzorială săracă determină o percepție redusă a realității. Din acest motiv, dezvoltarea senzorială reprezintă una din bazele construirii realității, iar materialele senzoriale concepute de Maria Montessori servesc la rafinarea acestor simțuri.

Maria Montessori afirmă că simțurile sunt ”calea către minte”; sunt ca niște “porți deschise spre lume” iar materialele senzoriale sunt cheile date copilului pentru a le deschide

Experiențele senzoriale sunt modalitatea prin care copilul absoarbe informații despre mediul înconjurător, încă de la naștere. La început el este un ”explorator senzorial” care doar absoarbe impresii. Abia în jurul vârstei de 3 ani el capătă abilitatea de a clasifica, de a face ordine în toate aceste informații.

Spre deosebire de materialele vieții practice, materialele specifice pentru dezvoltarea senzorială nu sunt cunoscute ca atare de copil din viața de zi cu zi. Acestea, deși nu-i aduc un aport nou de informație, îl ajută să conștientizeze și să clasifice ceea ce el cunoaște deja, să înțeleagă mediul în care trăiește – să facă ordine în acea multitudine de experiențe acumulate anterior.

Experiențele senzoriale ajută la rafinarea simțurilor copilului, contribuind la maturizarea organelor de simț însă au un rol important și în dezvoltarea sa mentală și socială.

Urmând tendința naturală a copilului de a sorta și clasifica impresiile senzoriale, materialele contribuie la creșterea potențialului intelectual. Mintea copilului este stimulată să judece și să tragă concluzii, făcând comparații în funcție de mărime, culoare, textură, temperatură, greutate, miros, sunet etc.

Cu ajutorul acestor materiale, copiii capătă uneltele necesare pentru a avea un mai bun control asupra mediului înconjurător. El este ajutat să înțeleagă, să ordoneze și să atașeze cuvinte și înțeles gamei largi de informații pe care le primește prin simțuri – imagini, mirosuri, sunete, senzații, sentimente etc., dezvoltându-și percepțiile fizice și mentale.

Fiecare material în parte izolează o anumită calitate, punând-o în evidență, pentru a putea fi mai ușor percepută și clasificată de către copil. De exemplu,

  • tăblițele colorate au aceeași formă, textură, greutate, singura diferență fiind culoarea
  • cutiile sonore diferă doar prin sunetele generate, având aceleași dimensiuni, formă, greutate

Materialele senzoriale sunt primul pas spre abstractizare,
fiind materializarea unor noțiuni abstracte

Maria Montessori a înțeles că experiențele senzoriale și motorii sunt modalitatea prin care copiii învață, ”cercetând” lumea cu ajutorul mâinilor. De aceea, în mediul Montessori abstractizarea se face prin trecerea de la concret la concept, prin manipularea și mișcarea materialelor.

Vă aștept cu drag la evenimentul din data de 28 Martie 2019 de la Club Benefica, unde alături de Aura, dorim să vă aducem în atenție câteva aspecte legat de rolul simțurilor în viața copilului și ce influență mare au acestea asupra dezvoltării ulterioare a intelectului.

Dacă ți-a plăcut articolul meu și vrei să afli și alte idei despre cum să devii un Părinte Conștient, te invit să te abonezi la articolele de pe blog cu ajutorul notificărilor (dând clic pe clopoțelul roșu). Menționez că acest lucru este valabil dacă te conectezi doar de pe laptop sau tabletă.

Sursă poze: montessoriservices.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *