Polarizarea atenției

Clipe de concentrare arrow down

Polarizarea atenției este o stare de adâncă concentrare care apare atunci când copiii fac o activitate care le captivează atenția în cel mai inalt grad astfel încât nu mai sunt influentați de stimulii din exterior.

Atunci când Maria Montessori a descoperit acest fenomen, ea a realizat că este cea mai eficientă cale de dezvoltare a Copilului.

“Aceasta este cheia intregii pedagogii: a recunoaște și folosi aceste clipe prețioase de concentrare în care are loc dezvoltarea autentică.”

Condițiile pentru a facilita apariția polarizării atenției sunt cuprinse în principiile Pedagogiei Montessori:

Urmărirea fazelor sensibile și a planurilor de dezvoltare

Conceperea mediului pregătit pentru dezvoltarea autonomă a intelectului și a personalității Copilului

Libertatea inițiativei și a alegerii

Increderea adultului în capacitatea Copilului de a se forma

Această stare de concentrare profundă în lucrul pe care îl fac este și calea spre “normalizare”. Prin lucrul cu materialele de dezvoltare și exercitiile folosite în metoda Montessori, deviațiile dispar și Copilul se dezvăluie așa cum este el de fapt.

La vârsta de școală se schimbă forma de lucru a copiilor. Dacă la grădiniță ei preferau să lucreze singuri sau unul alături de celălalt, la școală prefer să lucreze în grupuri mici, fără ca acest lucru să influențeze calitatea concentrării pe care au dobândit-o până atunci.