Despre Grădința Avanti

1

  grădinița Montessori din Bacău      

3

  conferințe de educare a părinților      

15

  Copii în grupă de vârstă mixtă        

3-6

  ani sau Casa Copiilor      

cover FB

Ideea grădiniței a încolțit într-o zi de iarnă timpurie când actuala fondatoare stătea și se gândea la un loc în care copiii să primească acea educație pentru viață. Așa a decis să înființez o grădiniță – un loc în care copiii să fie liberi să își arate adevăratul potențial și să ”construiască” adultul de mâine.

În zilele noastre, oamenii sunt din ce în ce mai ocupaţi. În acelaşi timp fiecare doreşte să ofere maximum familiei, motiv pentru care au crescut exigenţele referitoare la educarea copiilor – se caută din ce în ce mai mult un serviciu de educaţie de calitate, în care copilului să i se urmărească evoluţia, să fie înţeles şi să fie tratat cu empatie.

Având în vedere toate ideile menționate mai sus, a început procesul de transformare a ideii în realitate – prima grădiniță Montessori din Bacău.

Mai întâi s-a început cu colectarea tuturor informațiile necesare și desfășurarea unui research de piață privind premisele unei astfel de instituții – cerere, deschidere, nivel de informare.

Apoi a fost găsirea unui spațiu care să coincidă cu cerințele privind calitatea, frumusețea și nu în ultimul rând, libertatea oferită și de o grădină generoasă.

A urmat înființarea unei asociații non-guvernamentale (ONG) pentru că, în viziunea noastră,  educaţia este un parteneriat (Educator– Părinţi – Actori Sociali), având Copilul în centru. Toate părţile implicate în acest parteneriat contribuie la construirea unui proces de educaţie care să le ofere copiilor şansa unei dezvoltări naturale spre împlinirea potenţialului uman imens al fiecăruia.

Pentru a crea un spaţiu unde se învaţă după principiile Mariei Montessori, există câteva caracteristici, fundamentale. Câteva dintre acestea sunt:

*Educatorul/învățătorul Montessori are training specializat

*Materiale specifice Montessori ce sunt adecvate nivelului de vârstă și de dezvoltare a copiilor

*Mobilierul și tot ce se află în clasele Montessori sunt la nivelul copiilor și la dispozitia și capacitatea lor de manipulare

Pentru a îndeplini aceste criterii sunt necesare câteva investiții considerabile. Trainingul educatorului este, de departe, cea mai costisitoare investiție. Fondatoarea este în curs de formare ca și educator Montessori pe grupa de vârstă 3-6 ani în afara ţării, la Praga. Costurile ajung până la 20.000 de euro. Și asistentele de educator pot urma cursuri de specializare atât în țară, în cadrul Montessori Institute of Bucharest, cât și în afară, dar costurile sunt până în 700 de euro.

Apoi urmează dotarea clădirii. Investiţia minimă pentru dotarea unei clase variază în funcție de grupa de vârstă (0-3, 3-6, 6-9 etc.). Pentru o clasă 3-6 investiția porneşte de la 7.000 de euro, şi poate ajunge până la 18.000 de euro.

Și mobilierul necesită o investiție considerabilă, având în vedere că totul trebuie creat pe dimensiunile și nevoile copiilor – scaune și mese mai mici, rafturi la înălțimea copiilor. Investiția în mobilier poate pleca de la 2.000 de euro și poate ajunge până la 6.000 de euro.

La acestea se mai adaugă și costurile cu avizările ISU, DSP, Ministerul Educației etc.

Deoarece taxele nu acoperă în totalitate costul de funcționare, este necesar crearea acestor parteneriate de lungă durată dar și a unei comunități de părinți unite și bine informate pentru a ne ajuta să continuăm activitatea, fără a renunța totuşi la standarde.

Pentru o mai bună informare privind Repere de bază în recunoașterea autenticității educației Montessori vă rugăm să vizionați prezentarea următoare. Această prezentare este preluată de pe website-ul Institutului Montessori București.

 

Împreună susținem educația copiilor noștri, pentru că noi ne-am propus să

            Educăm Liderii Viitorului.